Tarmflora och typ av mat påverkar energiupptaget

Även om två personer äter samma sak kan det påverka deras vikt olika. Det beror på att vi har vår unika uppsättning av tarmbakterier och vissa bakterier kan göra att man får ut mer energi ur maten.

Det spelar naturligtvis också roll vilken typ av mat vi äter och hur processad den är. Även om grovt bröd med hårdost kanske kanske innehåller lika många kalorier som rostat ljust bröd med mjukost kan det sistnämnda ge en större viktuppgång än det förstnämnda. Eftersom det vita brödet är finmalet och mjukosten kokad krävs det mindre energi för att smälta maten och en större andel av energin kan lagras i kroppen. Även hög grad av tillagning gör att maten lättare bryts ner i kroppen och kroppen behöver inte använda så mycket energi för att spjälka maten. Kostfibrerna i det grova brödet däremot minskar kroppens kaloriupptag och höjer ämnesomsättningen.

Vissa födoämnen som t.ex. nötter och grova korn har hårda cellväggar som står emot matspjälkningsenzymerna vilket gör att de till viss del passerar tarmen utan att tas upp som energi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *